Strona główna / nr 2 (2) - LATO 2004 / HERBATA
    
NUMERY ARCHIWALNE
KONTAKT
GALERIA - ZDJĘCIA
WADOWICE
TATRY
GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE
BESKIDY - JAN PAWEŁ II
BABIA GÓRA
GÓRY WYSOKIE
ROŚLINY I ZWIERZĘTA
LINKI
PROPOZYCJE WYCIECZEK
Noclegi Hotele
Wydawnictwa turystyczne
Samorząd Przewodników
polski
HERBATA

Herbata to najbardziej naturalny z napojów na świecie, znany i podawany od setek lat. Przygotowuje się go w prosty  sposób - wystarczy  woda i  listki krzewu herbacianego rosnącego gdzieś wysoko w czystym i wilgotnym górskim powietrzu.
Parzenie dobrej herbaty jest jednak od zawsze domeną wielu porad i  rytuałów.
Obowiązuje tu zasada: "... herbata odda wszystko co w niej tkwi, jeśli otrzyma to czego potrzebuje". 
        Napar z herbaty w niektórych krajach, takich jak Chiny, Japonia, Anglia czy Rosja jest napojem narodowym, którego picie połączone jest z określonym rytuałem, który ma służyć często nie tylko delektowaniu się smakiem i wonią, ale również pozwala osiągnąć wewnętrzny spokój i harmonię.
          W Japonii i Chinach parzenie i podawanie herbaty wynika z tradycji. Chińczycy piją ją w kamionkowych czarkach, Japończycy zaś w cieniutkich porcelanowych filiżankach.
Herbata w Tybecie uważana jest niemal za napój święty - podaję się ją tam z masłem, mlekiem jaków oraz solą. W Indiach serwuje się herbatę bardzo mocną, słodką i mleczną.
Egipcjanie również są namiętnymi herbaciarzami  - lubią mocny i słodki napar, z dodatkiem liści mięty. W Iranie i Afganistanie herbata jest napojem narodowym.
Europejski styl opiera się na angielskiej tradycji picia herbacianego naparu - czystego lub z dodatkiem mleka, w filiżankach z angielskiej porcelany ...

Honorata Gadzińska


Wyspa Skarbów, Wyspa Robinsona zdjęcia galeria

Kaukaz Elbrus, Uszba zdjęcia galeria

Krzysztof Wielicki Mount Everest zdjęcia galeria

Jaskinia Demianowska Wolności zdjęcia galeria II

Mała Fatra wąwóz Diery zdjęcia galeria

© Wszelkie prawa zastrzezone     INTERAKTYWNA POLSKA
Webmaster: PROMEDIA